Home / Ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen

slider-1280x300px-ergonomisch

Om je kindje op een veilige manier te dragen let je op de volgende dingen.

Knietjes hoger dan de billetjes.

Je kindje zit rechtop tegen je aan en heeft de knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt ook wel de m-houding genoemd. Je zorgt hierbij ook voor een mooie bolling van de rug en dit is de natuurlijke positie van kindjes en vandaar dat je dit zo wil behouden. Denk maar aan de kindjes die een spreidbroek dragen. Dat is de houding waarin je wil dat de beentjes en heupjes zitten.

Gezichtje naar je toe.

Je draagt niet alleen rechtop tegen je aan maar ook buik tegen buik, dus niet met het gezichtje naar voren toe. Face Forward dragen heeft als nadeel dat je direct de natuurlijke bolling van het ruggetje kwijt bent en zelfs tegen gaat. Ook kan je kindje zich niet afwenden van de hoeveelheid prikkels waaraan je hem/haar blootstelt. En een klein kindje heeft nog geen behoefte om zo de wereld in te kijken. Mocht dit op een gegeven moment wel zo zijn dan kun je overstappen naar heupdragen (met doek of ringsling) of rugdragen.

Wacht met rugdragen.

Rugdragen met een doek kan (in theorie) vanaf de geboorte, maar wordt in de praktijk meestal gestart vanaf 4 of 5 maanden. De juiste knoop om mee te starten (voor kindjes die nog niet zelf kunnen gaan zitten) is de Ruck.

Met een draagzak raad ik aan om pas te starten met rugdragen vanaf dat je kindje zelfstandig van lig naar zit kan gaan. Dit ivm rompstabiliteit en de hoogte waar je jouw kindje op draagt.

Kusjeshoogte.

De hoogte waarop je je kindje draagt verschilt van draagsysteem en soort knoop. Bij buikdragen houd je altijd (zowel bij doek als bij drager) “kusjeshoogte” aan. Dat wil zeggen dat je kindje op de hoogte zit waarbij jullie hoofden elkaar niet in de weg zitten, maar je wel door naar beneden te kijken, je kindje in de gaten kan houden en dus een kusje op het voorhoofd kan geven…of twee….of drie….

Bescherming tegen zon en wind.

Als je jouw kindje wil beschermen tegen zon, regen of wind, gebruik dan een mutsje of het slaapkapje van de draagzak. Liever geen doekbaan over het hoofdje heen ivm bewegingsvrijheid.

Je jas er overheen aan.

Wanneer je wil gaan dragen met een jas aan kun je je eigen jas zo ver mogelijk over jullie beide heen doen. Ook zijn er covers te vinden die je over de draagzak heen kan doen.

Draaghoek biedt ook speciale draagjassen aan met losse inzetstukken, zodat jij en je kindje er samen in kunnen. Dit kan voor zowel buikdragen als rugdragen!

Let op de hoeveelheid lagen.

Als je draagt in een geweven doek of draagzak telt dit als één extra kledinglaag voor je kindje. Dus let erop dat je jouw kindje niet te warm aankleedt.

Een rekbare doek draag je altijd in een knoop met zelfs drie lagen over elkaar, dus kun je je voorstellen dat dit heerlijk is in de winter, maar soms in de zomer erg warm kan zijn. Daarom is er bewust gekozen om in de webshop de rekbare doeken van VipCarrier te verkopen met bamboe die een stuk luchtiger zijn dan reguliere tricot doeken.

Zorg voor een comfortabele temperatuur.

Als je in de zomer draagt is het zeker belangrijk je gezonde verstand te gebruiken. Dus is er een tabel met temperaturen en daarbij draagadvies? Jazeker, maar het blijft dan nog je eigen inzicht. Voelen jullie je allebei comfortabel om te dragen bij 25 graden? prima dan! Hou je kindje goed in de gaten, zorg dat hij/zij nooit in de volle zon zit, drink beide voldoende (meer dan normaal dus), stop eventueel een hydrofiele doek tussen jullie in om het vocht op te nemen. Liever geen natte doek ,ook al klinkt dat zo verleidelijk. Door een koude doek op een warm lichaampje kan dat de temperatuur ontregelen.

Ruil je on-ergonische drager in!

Vanaf nu is het ook mogelijk je on-ergonomische drager in te ruilen bij Draaghoek voor 10% korting op je nieuwe draagdoek of draagzak!

Hoe werkt het?

  • Je bestelt een artikel naar keuze op www.draaghoek.nl en geeft bij de opmerkingen aan dat je een on-ergonomische drager gaat opsturen/inleveren.
  • Je stuurt je drager naar:

Draaghoek
Reuth 6
5111 EW, Baarle-Nassau

(De verzendkosten hiervan zijn voor eigen rekening.)

  1. Nadat je on-ergonomische drager bij ons binnen is (voorzien van je volledige naam) ontvang je het kortingsbedrag binnen 1 week teruggestort via Ideal of Paypal.
  2. Je kunt per bestelling maximaal 1 drager inleveren.
  3. Wij gebruiken van de opgestuurde dragers de gespen voor het maken van poppendragers en zorgen dus dat er zoveel mogelijk gerecycled wordt!
  4. De 10% korting is niet te gebruiken i.c.m. andere kortingsacties, maar is wel geldig bij afgeprijsde artikelen!