Dragen & Vragen

Wat is ergonomisch dragen?

Om je kindje op een veilige manier te dragen let je op de volgende dingen:

*Knietjes hoger dan de billetjes.

Je kindje zit rechtop tegen je aan en heeft de knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt ook wel de M-houding genoemd. Je zorgt hierbij ook voor een mooie bolling van de rug en dit is de natuurlijke positie van kindjes en vandaar dat je dit zo wil behouden. Denk maar aan de kindjes die een spreidbroek dragen. Dat is de houding waarin je wil dat de beentjes en heupjes zitten.

*Gezichtje naar je toe.

Je draagt niet alleen rechtop tegen je aan maar ook buik tegen buik, dus niet met het gezichtje naar voren toe. Face Forward dragen heeft als nadeel dat je direct de natuurlijke bolling van het ruggetje kwijt bent en zelfs tegen gaat. Ook kan je kindje zich niet afwenden van de hoeveelheid prikkels waaraan je hem/haar blootstelt. En een klein kindje heeft nog geen behoefte om zo de wereld in te kijken. Mocht dit op een gegeven moment wel zo zijn dan kun je overstappen naar heupdragen (met doek of ringsling) of rugdragen.

*Wacht met rugdragen.

Rugdragen met een doek kan (in theorie) vanaf de geboorte, maar wordt in de praktijk meestal gestart vanaf 4 of 5 maanden. De juiste knoop om mee te starten (voor kindjes die nog niet zelf kunnen gaan zitten) is de Ruck.

Met een draagzak raad ik aan om pas te starten met rugdragen vanaf dat je kindje zelfstandig van lig naar zit kan gaan. Dit ivm rompstabiliteit en de hoogte waar je jouw kindje op draagt.

*Kusjeshoogte.

De hoogte waarop je je kindje draagt verschilt van draagsysteem en soort knoop. Bij buikdragen houd je altijd (zowel bij doek als bij drager) “kusjeshoogte” aan. Dat wil zeggen dat je kindje op de hoogte zit waarbij jullie hoofden elkaar niet in de weg zitten, maar je wel door naar beneden te kijken, je kindje in de gaten kan houden en dus een kusje op het voorhoofd kan geven…of twee….of drie….

*Bescherming tegen zon en wind.

Als je jouw kindje wil beschermen tegen zon, regen of wind, gebruik dan een mutsje of het slaapkapje van de draagzak. Liever geen doekbaan over het hoofdje heen ivm bewegingsvrijheid.

*Je jas er overheen aan.

Wanneer je wil gaan dragen met een jas aan kun je je eigen jas zo ver mogelijk over jullie beide heen doen. Ook zijn er covers te vinden die je over de draagzak heen kan doen.

Draaghoek biedt ook speciale draagjassen aan met losse inzetstukken, zodat jij en je kindje er samen in kunnen. Dit kan voor zowel buikdragen als rugdragen!

*Let op de hoeveelheid lagen.

Als je draagt in een geweven doek of draagzak telt dit als één extra kledinglaag voor je kindje. Dus let erop dat je jouw kindje niet te warm aankleedt.

Een rekbare doek draag je altijd in een knoop met zelfs drie lagen over elkaar, dus kun je je voorstellen dat dit heerlijk is in de winter, maar soms in de zomer erg warm kan zijn. Daarom is er bewust gekozen om in de webshop de rekbare doeken van VipCarrier te verkopen met bamboe die een stuk luchtiger zijn dan reguliere tricot doeken.

*Zorg voor een comfortabele temperatuur.

Als je in de zomer draagt is het zeker belangrijk je gezonde verstand te gebruiken. Dus is er een tabel met temperaturen en daarbij draagadvies? Jazeker, maar het blijft dan nog je eigen inzicht. Voelen jullie je allebei comfortabel om te dragen bij 25 graden? prima dan! Hou je kindje goed in de gaten, zorg dat hij/zij nooit in de volle zon zit, drink beide voldoende (meer dan normaal dus), stop eventueel een hydrofiele doek tussen jullie in om het vocht op te nemen. Liever geen natte doek ,ook al klinkt dat zo verleidelijk. Door een koude doek op een warm lichaampje kan dat de temperatuur ontregelen.

 

Wat past bij jou en je kindje?

Heb je besloten dat je wil gaan dragen, dan begint de uitdaging! Waarmee ga je dragen? Er is zoveel keuze, zoveel materialen, zoveel maten dus waar begin je?

 

Draagzakken

Er zijn simpele hufterproof draagzakken die voordelig zijn in aanschaf en tijdens het eerste jaar zijn te gebruiken. Er zijn ook uitgebreide draagzakken waar je vanalles aan kunt verstellen, zodat het zo goed mogelijk past bij je kindje. En daar alles tussenin:)

Draagdoeken
Gaat je voorkeur uit naar een doek? Dan kun je kiezen voor een rekbare doek of een geweven doek.

Rekbare doek

Een rekbare (ook wel tricot) doek heeft als grote voordelen dat het altijd past bij pasgeboren baby’s en dat je de knoop al kan maken voordat je kindje erin gezet wordt. Daarbij zijn ze erg zacht en relatief makkelijk te knopen. Als nadelen hebben deze doeken dat er maar één soort knoop mogelijk is (PWCC, buikdragen) , dat het warmer is door de drie-laagse knoop en dat het minder prettig draagt wanneer je kindje meer dan 7 kilo weegt.

Geweven doeken
Een geweven doek heeft als voordeel ten opzichte van de rekbare dat je hiermee kunt dragen tot

dat jij of je kindje het beu zijn.
Een geweven doek is niet zomaar een lap stof! Het is een doek gemaakt van kruiskeper geweven of jacquard geweven stof die alleen diagonale rek heeft en daarmee de juiste ondersteuning aan zowel jou als je kindje geeft. Daarbij zal deze stof nooit zo doorscheuren als er een gaatje in komt en zijn de draagdoeken die wij verkopen ook veilig geverfd en dus sabbelproof.

Als je kiest voor een geweven doek kun je kiezen wat je mooi vindt! Het verschil in prints is enorm en erg persoonlijk. Het materiaal dat je kiest kan nog van belang zijn. Hieronder een beschrijving van de verschillende materialen.

Nieuwe doeken
Koop je een nieuwe doek? Dan altijd eerst controleren op eventuele (niet afgesproken) foutjes en dan altijd wassen voordat je hem de eerste keer gaat knopen. Dit doe je om de draden goed op hun plek te laten komen. Het weken van een doek in azijn is echt niet nodig, dus dat proces kun je jezelf besparen en dus sneller gaan dragen!

Materialen

 
textiel-katoen

KATOEN

Het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt bij draagdoeken. In de meeste doeken zit een gedeelte katoen, maar ook een 100% katoenen wordt door bijna ieder merk geproduceerd. Een volledige katoenen doek wordt ook wel omschreven als een goede beginnersdoek. Omdat dit materiaal minder werk (indragen, knopen) nodig heeft om zachter te worden. In meeste gevallen is de katoenen versie van een doek ook het voordeligste.
Of een katoenen doek al zacht uit de verpakking komt wisselt erg van merk en soort katoen (Egyptisch, gekamd, biologisch).

textiel-wol

WOL

Wol is niet alleen geschikt om op koudere dagen te dragen, zoals we natuurlijk doen met sjaals en mutsen. Doordat het een materiaal is dat warmteregulerend is kan je een doek met wol dus ook zeker in de zomer gebruiken. Het houdt jullie beide lichamen op de juiste temperatuur. De meeste doeken met wol worden enorm zacht door het gebruik ervan. Er bestaan meerdere soorten wol die gebruikt kunnen worden in doeken en de één vindt dit prikken en de ander totaal niet. Kwestie van uitproberen! Ik adviseer om een doek met wol op een heel koud wol programma te wassen en het liefst zelfs op de handwas. Kijk goed naar het waslabel van je doek! Een draagdoek met wol die nat is, droog je altijd door deze neer te leggen op een vlakke ondergrond. Dus niet uithangen.

textiel-linnen

LINNEN

Linnen is een materiaal dat luchtiger is en daarom vaak wordt toegevoegd aan blends van doeken. Erg geschikt dus voor het dragen in de zomer en er zijn niet alleen draagdoeken maar ook draagzakken met linnen erin (Hoppediz Hop Tye Florenz).

Linnen is ook erg sterk en daardoor fijn om zwaardere kindjes in te dragen. Het is een materiaal dat stug kan aanvoelen als het nieuw is, maar soepel wordt door het dragen, erop zitten, vlechten van maken etc.

textiel-hennep

HENNEP

Hennep is perfect geschikt om zwaardere kindjes in te dragen omdat het erg draagkrachtig is. Het heeft vaak wel wat meer werk nodig om zacht te worden en daarom niet altijd meteen geschikt om je verse baby in te dragen.

Als het eenmaal ingedragen is, is het super fijn! Schrik niet als je wat knoopjes ziet in je doek met hennep, want dit is normaal bij dit materiaal en maakt de doek dus niet minder veilig!

textiel-zijde

ZIJDE

Een doek met een mix van zijde is meestal meteen zacht als je deze uitpakt. Zijde maakt de doek ook sterk en geeft er een super mooie glans aan! Uiteraard is zijde ook een delicaat materiaal en zal je dus voorzichtig moet zijn met het wassen ervan.

Tenslotte zijn er dus ook nog allerlei blends (mixen) van deze materialen mogelijk. Laat je niet afschrikken door alle namen die er vaak ingewikkeld uit zien. Kom je iets tegen wat je niet begrijpt of kent? Vraag het aan me!

 

 

Maten
Welke maat je gaat kiezen voor het gebruiken van een geweven doek hangt van een aantal dingen af. Je eigen kledingmaat, de grootte van je kindje(s) en vooral de soort knoop die je er mee wil gaan doen.
In het kort de meest voorkomende combi’s:

  • FWCC tot maat 40/42 om voor op je buik af te kunnen knopen met een maat 6 doek.
  • FWCC vanaf maat 42/44 een maat 7.
  • Kangaroo Carry is goed haalbaar met een maat 4.
  • Ruck tot maat 40/42 een maat 3 en vanaf maat 42 een 4 bij gewoon afknopen en om tibetaans te kunnen afknopen kun je het beste 1 maat langer nemen.
  • Double Hammock tot maat 40/42 met een 5 en vanaf maat 42 met een 6. Als je uitgebreidere DH wil doen (Freshwater finish, Saltwater finish) dan kun je het beste 1 maat langer pakken.

Schema met lengte van geweven doeken

  • Maat 2: 2,60 meter
  • Maat 3: 3,20 meter
  • Maat 4: 3,60 meter
  • 
Maat 5: 4,20 meter
  • Maat 6: 4,60 meter
  • Maat 7: 5,20 meter

Een maat 6 wordt vaak aangegeven als gemiddelde lengte en geschikt voor beginners. Dat komt omdat je met deze lengte alle knopen kan doen die mogelijk zijn met een newborn (FWCC, Kangaroo Carry, heupknopen en eventueel de Ruck).

Mis je nog info? blijf niet lopen met je vragen maar stel ze aan me!